Blokklánc gyorstalpaló

 2017. január 25., szerda 13:00
A A
Kevés dologról lehet annyit hallani, mint a blokklánc (blockchain) technológiáról, illetve arról, hogyan fogja alapvetően átformálni nem csupán a pénzügyi, biztosítási szektorokat, de lényegében hétköznapi életünk valamennyi vetületét. A biztosítási előrejelzések szerint az idei év lesz az első, amikor szélesebb rétegek számára is elérhetővé válnak a technológiára épülő megoldások, itt az ideje hogy kicsit jobban a mélyére nézzünk, miben is rejlik a blokklánc felforgató ereje, és mit jelenthet ez a gyakorlatban.

Mi is az a blokklánc?

Ehhez elsősorban meg kell értenünk, hogyan is működik maga a technológia, mit értünk blokklánc alatt. Ha jól belegondolunk, ma lényegében minden egyes folyamat az információk cseréjére, valóságtartalmának ellenőrzésére és aktualizálására vezethető vissza. Tegyük fel, hogy egy lakást vásárolunk épp, a vételárat el kell juttatnunk az eladónak, cserébe a tulajdonjognak pedig át kell kerülni a mi nevünkre. Ahhoz, hogy ez az elméletben roppant egyszerű folyamat végbemenjen, több közvetítőre is szükségünk van, elsődlegesen a bankra, amely a vételár átutalásában fog nekünk segédkezni. Fizikai értelmében a pénz nem mozog, csupán a banki adatbázisban a mienk kárára az eladó számláján írják jóvá a vételárnak megfelelő összeget, ennek az eseménynek a hitelességét és biztonságosságát pedig maga a bank szavatolja. Amint ez megtörténik, lényegében erre a hitelességre alapozva történik meg a tulajdonjog átírása a hatóságoknál, ahol szintén nem kapunk ugye egyedi aranybullával ellátott antilopbőr oklevelet, hanem a nyilvántartás módosul a tranzakciók hitelességét igazoló dokumentumokra alapozva. Aztán szépen sorban intézhetjük az új lakcímkártyát, jelenthetjük be a változásokat a közműszolgáltatóknál és így tovább, nagyjából 2-3 hónapon belül véglegesen le is zárulhat az egész hercehurca. 

Most képzeljük el, hogy ez a következőképp zajlik: az eladó elektronikusan meghirdeti a lakását, azt a feltételt szabva, hogy aki 3 napon belül a legnagyobb összeget kínálja a meghatározott minimum felett, azé a lakás. A harmadik nap leteltével a mienk a legjobb ajánlat, a vételár azonnal levonódik a számlánkról, és minden egyéb szolgáltatónál és hivatalnál is azonnal megtörténnek a megváltozott jogviszony miatt szükséges változtatások. Egy magas szinten automatizált, ennélfogva gyors, ugyanakkor hiteles és biztonságos folyamat: lényegében ez a blokklánc technológia alapvető ígérete. De hogyan lehetséges ez? A gyorsaságot, automatizáltságot nem kell nagyon ragoznunk, ennek egyetlen feltétele van, hogy mindent egyetlen adatbázisban tároljunk, pontosabban az egyes szereplők – példánknál maradva az eladó, a vevő, a szolgáltatók és a hatóságok közti tranzakcióknak, folyamatoknak legyen egy központi jegyzéke. Ebben a jegyzékben minden szükséges információ megtalálható igen transzparens módon, látható az aktuális állapot, illetve az is hogy milyen tranzakciók eredményeképp állt ez elő. Eddig jól hangzik, de azt mondtuk, hogy nincs közvetítő, a fentiek alapján pedig csak a sok közvetítőt dolgoztunk össze eggyé, ugyanúgy egy központi adatbázison keresztül történik minden.

A blokklánc annyiban hoz újdonságot, hogy nincs központi adatbázis, az adatok a hálózat résztvevői között kisebb-nagyobb átfedésekkel, többszörösen tárolódnak, és lényegében ettől is olyan biztonságosak. Egy klasszikus banki modellben például elegendő lenne a bank hálózatát feltörni, onnantól kezdve lehetetlen lenne megmondani, hogy mely adatok hitelesek és melyek nem. A blokklánc hálózatban meglévő jótékony redundancia és decentralizáltság ellenben azt jelenti, hogy nincs megtámadható központ, az adatokat a hálózat rengeteg részén kellene, lényegében egyszerre feltörni és meghamisítani ahhoz, hogy ne derüljön ki azonnal a turpisság. A gyakorlat ennél természetesen lényegesen bonyolultabb, de az már a fentiekben vázolt modellen keresztül is látszik, hogy még egy viszonylag kis haszonnal kecsegtető rosszindulatú támadás is kvázi végtelen mennyiségű erőforrást igényelne.

De mit jelentene ez a biztosításban?

Ami a fentiekben vázolt modellből is egyértelműen látszik, elsősorban az egyes területek automatizálásában, ezáltal az adminisztrációs költségek visszaszorításában lehet szerepe. Emellett lényegesen lerövidülhetnek az egyes, jelenleg igen időigényes folyamatok is, azaz az ügyfél-elégedettségben is új korszakot hozhat. A biztosítói előnyöknél maradva az a teljes biztosítási szektor bizonyos elemeinek blokklánc alapra helyezése a csalások visszaszorításában is elképesztő eredményeket tudna produkálni. Egy példát említve Nagy Britanniában éves szinten közel 400 millió fontos kárt okoznak a gépjármű-biztosításokkal visszaélő szervezett bűnözői körök, melyek leginkább akkor sikeresek, ha egy káresemény kapcsán több biztosítóhoz fordulhatnak követeléseikkel, elképesztően megnehezítve a visszaélés, a többszörös követelés tényének felismerését. Ez a típusú csalás egy blokklánc alapú követelés illetve kifizetés nyilvántartással lényegében lehetetlenné válna. Egyetlen kiragadott példa, de kiválóan példázza a technológia lehetőségeit illetve azok léptékét, különösen ha az óceán túlpartját nézzük, ahol éves szinten 2 milliárd dolláros veszteséget lehet a csalások számlájára írni.

Ha túlságosan sci-fibe illőnek találjuk ezt a gyakorlatot, azaz az információk egy decentralizált hálózaton történő megosztását, akkor nyugodjunk meg: lényegében az Internet megjelenése óta ezt csináljuk. Az egyetlen különbség, hogy kizárólag akkor tartjuk mindezt problémásnak, ha értéket akarunk továbbítani, jellemzően pénzt, ilyenkor még a legszofisztikáltabb online fizetési rendszerek esetében is a hagyományos, bank szolgáltatásokig nyúlunk vissza, legalább egy egyenleg feltöltésig vagy bankkártya hitelesítésig. A blokklánc jelentősége épp abban rejlik, hogy az értéktovábbítást helyezi gyorsabb, hatékonyabb, biztonságosabb alapokra. És hogy mi lehet érték? Lényegében bármi.

Ez a felütéssel pedig egy szintén sokat emlegetett fogalom, az úgynevezett okosszerződések vizeire evezünk. Itt anélkül, hogy túlmisztifikálnánk a dolgot, maradjunk annyiban, hogy egyszerű programokról, illetve feltételrendszerekről van szó. Ha X esemény és Y körülmény igaznak bizonyulnak, akkor történjen meg Z. A cikk elején említett lakásvásárlási utópia éppen egy ilyen okosszerződést ír le, mely a 3 nap alatt beérkező legnagyobb ajánlatot fogadja el érvényesnek, majd automatikusan kezdeményezi az átutalást, a tulajdonjog átírást és minden kapcsolódó tevékenység elindítását. Maga az okosszerződés fogalmának megjelenése is, legyen már önmagában is roppant jelentőségű, elsősorban egy dologra világít rá: azzal hogy egy kvázi sebezhetetlen, hiteles és gyors adattárolási és továbbítási rendszert valósít meg, a blokklánc lehetőségei végtelenek.

Előző cikk   Következő cikk    Nyomtatás    Küldés
Ezt már olvasta?

A Groupama Biztosító közleménye a veronai buszbalesettel kapcsolatban

A 2017. január 20-i tragikus buszbaleset kapcsán a Groupama Biztosító közleményben...
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből az ágazat híreiről!

E-mail címe:

Címkék
mnb (107), megtakarítás (100), kgfb (98), díjbevétel (97), öngondoskodás (94), nyugdíj (87), életbiztosítás (77), mabisz (76), fogyasztóvédelem (63), katasztrófa (60), bank (59), viszontbiztosítás (52), lakásbiztosítás (50), generali (49), gépjármű-biztosítás (48), eu (47), ingatlancom (45), elemzés (45), pszáf (44), szolvencia (43), utasbiztosítás (42), biztosítás (42), káresemény (41), felmérés (40), kutatás (39), hitelezés (38), bírság (33), lakásár (33), nem-életbiztosítás (33), swiss re (31), ksh (30), baleseti adó (30), románia (29), munich re (28), viharkár (28), casco (27), kockázat (26), bankraciohu (25), egészségbiztosítás (25), klímaváltozás (24), felelősségbiztosítás (23), reálhozam (23), hitel (23), lakáshitel (22), brexit (22), befektetés (21), allianz (20), hitelminősítő (20), union (20), természeti katasztrófa (19), k&h (19), groupama (19), eiopa (18), devizahitel (18), roland berger (18), kína (17), csalás (17), kiberbiztonság (17), aegon (17), vagyonbiztosítás (17), konferencia (17), nyereség (17), autó (16), balesetbiztosítás (16), pénzügyi szektor (16), kkv (16), magánnyugdíj (16), ingatlan (16), nyugdíjbiztosítás (15), jelentés (14), nem-élet biztosítás (14), eb (14), ngm (14), baleset (14), egészségügy (14), cig pannonia (14), felvásárlás (14), ing (14), cea (14), fbamsz (13), tőkemegfelelés (13), építőipar (13), eurostat (13), gépjármű (13), uniqa (13), fintech (13), használtautó (12), genertel (12), telematika (12), gdp (12), gépjármű biztosítás (12), k&h biztosító (12), stressz-teszt (12), digitalizáció (11), hent (11), hamisítás elleni nemzeti testület (11), hamisítás (11), nn (11), usa (11), axa (11), groupama biztosító (11), árvíz (11), alkusz (11), kárigény (11), s&p (10), hurrikán (10), aviva (10), villámkár (10), kiberbűnözők (9), vig (9), munkanélküliség (9), cig pannónia (9), ingatlanpiac (9), generali csoport (9), otp bank (9), kiberbűnűzés (9), lakáspiac (9), moodys (9), autóipar (8), pénztár (8), csok (8), alulbiztosítás (8), nav (8), betörés (8), gki (8), bamosz (8), kórház (8), erste (8), netriskhu (8), eredmény (8), közvetítő (8), mobil (8), ügynök (8), turizmus (8), verona (8), kötvény (8), pwc (8), adó (8), innováció (8), tanulmány (7), deloitte (7), gazdasági növekedés (7), union biztosító (7), 4life direct (7), adósság (7), lakás (7), kiberbiztosítás (7), online (7), mkb (7), vihar (7), vagyon (7), otp (7), infláció (7), fitch (7), buszbaleset (7), kpmg (7), netrisk (7), kaszab attila (7), ey magyarország (7), insurtech (7), akvizíció (7), eset (7), lengyelország (7), önvezető autó (6), unicredit (6), bankkártya (6), bróker (6), agrárbiztosítás (6), munkahely (6), oecd (6), vienna life (6), profit (6), hitelminősítés (6), hannover re (6), államkötvény (6), felügyelet (6), biztosítási piac (6), görögország (6), kár (6), adatvédelem (6), közvetítés (6), allianz hungária (6), köbe (6), lakásépítés (6), gdpr (6), végtörlesztés (6), nemzeti agrárgazdasági kamara (6), unit-linked (6), megújuló energia (6), fejlesztés (6), fagykár (6), big data (5), gender direktíva (5), szerződési jog (5), államadósság (5), am best (5), gfk (5), értékpapírosítás (5), startup (5), határidő (5), hitelfelvétel (5), síbiztosítás (5), növekedés (5), mezőgazdaság (5), éghajlatváltozás (5), lízing (5), csőd (5), albérlet (5), lakástakarék (5), közlekedés (5), világbank (5), jövedelem (5), biztosítási szektor (5), vienna insurance group (4), cafeteria (4), közúti baleset (4), bankráció (4), nfm (4), századvég (4), green holiday (4), előrejelzés (4), fhb (4), nyesz (4), black friday (4), uniqa biztosító zrt (4), bdo (4), iot (4), elektromos autó (4), készpénz (4), végtörlesztésl (4), jégkár (4), qbe (4), idd (4), mastercard (4), tállai andrás (4), insurance europe (4), nn biztosító (4), vienna life biztosító (4), betegség (4), posta (4), összeolvadás (4), életbiztosítás nem-élet biztosítás (4), foglalkoztatottság (4), elnök (4), kárhányad (4), m&a (4), válság (4), adókedvezmény (4), nyugdíjpénztár (4), aon (4), iais (4), oktatás (4), lloyds (4), aon benfield (4), díjfizetés (4), birság (4), signal (4), biztonság (3), eredmények (3), fizetés (3), biztosításközvetítés (3), n26 (3), lakáseladás (3), tbsz (3), orvoshiány (3), állampapír (3), amerika (3), magyarország (3), mikrobiztosítás (3), budapest bank (3), zöld kártya (3), k&h bank (3), logisztika (3), online vásárlás (3), lakáhitel (3), elektromobilitás (3), zurich (3), veronai buszbaleset (3), drón (3), nyaralás (3), intrum justitia (3), mi (3), cig (3), aaa auto (3), pandurics anett (3), osztalék (3), juttatás (3), befektetési alapok (3), leépítés (3), vienna (3), ingatlanbiztosítás (3), limra (3), cp contact (3), ügyfélélmény (3), alapkezelő (3), szlovákia (3), pénziránytű alapítvány (3), jármű (3), létszámbővítés (3), részvény (3), biztosító (3), blokklánc (3), uniqa biztosító (3), mge (3), hitelintézeti szemle (3), cafetéria (3), thm (3), eladás (3), szabályozás (3), trenkwalder (3), mabisz konferencia (3), nak (3), internet (3), egészségpénztár (3), gilyén ágnes (3), mesterséges intelligencia (3), bankbiztosítás (3), it (3), munkaerőhiány (3), k&h biztos jövő index (3), kötelező (3), cig pannónia biztosító (3), alulbiztosított (3), kártérítés (3), otp nyugdíjpénztár (3), okostelefon (3), viszontbiztosító (3), németország (3), ingatlanár (3), gyógyszer (3), drágulás (3), szolvencia ii (3), webáruház (3), facebook (3), integráció (3), atradius (3), erste biztosító (3), datahouse (3), nemzetgazdasági minisztérium (3), karácsony (3), duna house (3), dimenzió (2), develor (2), who (2), bankbetét (2), minimálbér (2), luxemburg (2), állami támogatás (2), magyar nemzeti bank (2), díj (2), bíróság (2), dimenzió biztosító (2), windisch lászló (2), portfoliohu konferencia (2), dublin (2), kerékpár (2), rekord (2), thomas hladky (2), fenntarthatóság (2), környezettudatosság (2), ipsos (2), jogsértés (2), jelzáloghitel (2), újlakás-építés (2), kiberbűnözés (2), munkaerőpiac (2), határidők (2), kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (2), clb (2), díjak (2), németh dávid (2), ajánlás (2), európa (2), földrengés (2), biztos jövő index (2), mobilfizetés (2), kh (2), aig (2), magyar lízingszövetség (2), kampány (2), euroövezet (2), tűzesetek (2), anglia (2), gvh (2), 2017 (2), magyar bankszövetség (2), okos szemüveg (2), pénz7 (2), biztosítótársaság (2), házasságkötés (2), nemzeti fogyasztóvédelmi hatóság (2), start-up (2), deviza (2), enet (2), blockchain (2), ey (2), biztosítás és kockázat (2), versenytörvény (2), gépjármű-értékesítés (2), lopás (2),  (2), időjárás (2), gépjárműpiac (2), régió (2), paypal (2), lakossági megtakarítás (2), telenor (2), theresa may (2), készház (2), hozam (2), áfa-csökkentés (2), muisz (2), forint (2), egészsébiztosítás (2), szÉp-kártya (2), használt autó (2), bnp paribas cardif biztosító (2), gazdaság (2), baker tilly hungária (2), davos (2), nyugdíj-biztosítás (2), microsoft (2), eljárás (2), nrc marketingkutató és tanácsadó kft (2), unsar (2), pzu (2), bizalom (2), önvezető autók (2), ipari termelés (2), pioneer (2), lakossági fogyasztás (2), psd2 (2), használtautó-eladás (2), mkb-pannónia (2), alapkamat (2), felszámolás (2), dróntörvény (2), társasház (2), átlagkereset (2), magán egészségügyi ellátás (2), import (2), egészség (2), fhb csoport (2), várható élettartam (2), vállalkozás (2), export (2), lakástűz (2), táppénz (2), fogyasztási hitel (2), cyber (2), olasz (2), utazás (2), hr (2), ukrajna (2), bűncselekmény (2), járműbiztosítás (2), abi (2), blokkchain (2), unió (2), capital economics (2), kid (2), terrorfenyegetettség (2), fejlődő országok (2), piaci részesedés (2), autóbérlés (2), agrár (2), fogyasztóvédelmi index (2), bdo magyarország (2), kárbejelentés (2), flottabiztosítás (2), életjáradék (2), pew research center (2), cotar (2), gyorshajtás (2), élelmiszer (2), piac (2), carsharing (2), ingatlannethu (2), interjú (2), európai bizottság (2), deloitte magyarország (2), világgazdasági fórum (2), e-kereskedelem (2), euróövezet (2), értékesítés (2), kárérték (2), tűzkár (2), bnp paribas cardif (2), lakásárak (2), árfolyamgát (2), idegenforgalom (2), úti cél (2), accenture (2), astra (2), budapest (2), adóbevallás (2), cib (2), halálozás (2), egyesülés (2), automatizáció (2), gyorsjelentés (2), airbnb (2), uber (2), személyi kölcsön (2), eub (2), posta biztosító (2), dimenzió egyesület (2), bankszektor (2), munkaerő (2), szerződéses feltétel (2), generali-providencia (2), olaszország (2), terror (2), ovb (2), kölcsön (2), y generáció (2), social media (2), orfk (2), mezőgazdasági biztosítás (2), garancia (2), ingatlanértékesítés (2), marketing (2), román (2), ausztria (2), informatika (2), atm (2), technológia (2), biztosítási díj (2), áremelkedés (2), omnibus (2), korrupció (2), online kereskedelem (2), mentőcsomag (2), zsarolóvírus (2), biztositashu (2), ügyfélszolgálat (2), coface (2), aegon magyarország (2), kiskereskedelem (2), flotta (2), pályázat (2), panaszkezelés (2), Általános egészségbiztosító (2), ferma (2), kínai biztosítási szektor (2), díjnavigátor (2)
Rendezvényajánló
GDPR-EU-adatvédelmi rendelet - Minden cég életét, pénztárcáját érintő változás
Időpont:
2017.12.07 - 2017.12.07
Helyszín:
Budapest, Sugár Üzletközpont Rendezvénykomplexum, 1148 Örs vezér tere 24. (Mozi bejárat 2. emelet)
további információk