Blokklánc gyorstalpaló

 2017. január 25., szerda 13:00
A A
Kevés dologról lehet annyit hallani, mint a blokklánc (blockchain) technológiáról, illetve arról, hogyan fogja alapvetően átformálni nem csupán a pénzügyi, biztosítási szektorokat, de lényegében hétköznapi életünk valamennyi vetületét. A biztosítási előrejelzések szerint az idei év lesz az első, amikor szélesebb rétegek számára is elérhetővé válnak a technológiára épülő megoldások, itt az ideje hogy kicsit jobban a mélyére nézzünk, miben is rejlik a blokklánc felforgató ereje, és mit jelenthet ez a gyakorlatban.

Mi is az a blokklánc?

Ehhez elsősorban meg kell értenünk, hogyan is működik maga a technológia, mit értünk blokklánc alatt. Ha jól belegondolunk, ma lényegében minden egyes folyamat az információk cseréjére, valóságtartalmának ellenőrzésére és aktualizálására vezethető vissza. Tegyük fel, hogy egy lakást vásárolunk épp, a vételárat el kell juttatnunk az eladónak, cserébe a tulajdonjognak pedig át kell kerülni a mi nevünkre. Ahhoz, hogy ez az elméletben roppant egyszerű folyamat végbemenjen, több közvetítőre is szükségünk van, elsődlegesen a bankra, amely a vételár átutalásában fog nekünk segédkezni. Fizikai értelmében a pénz nem mozog, csupán a banki adatbázisban a mienk kárára az eladó számláján írják jóvá a vételárnak megfelelő összeget, ennek az eseménynek a hitelességét és biztonságosságát pedig maga a bank szavatolja. Amint ez megtörténik, lényegében erre a hitelességre alapozva történik meg a tulajdonjog átírása a hatóságoknál, ahol szintén nem kapunk ugye egyedi aranybullával ellátott antilopbőr oklevelet, hanem a nyilvántartás módosul a tranzakciók hitelességét igazoló dokumentumokra alapozva. Aztán szépen sorban intézhetjük az új lakcímkártyát, jelenthetjük be a változásokat a közműszolgáltatóknál és így tovább, nagyjából 2-3 hónapon belül véglegesen le is zárulhat az egész hercehurca. 

Most képzeljük el, hogy ez a következőképp zajlik: az eladó elektronikusan meghirdeti a lakását, azt a feltételt szabva, hogy aki 3 napon belül a legnagyobb összeget kínálja a meghatározott minimum felett, azé a lakás. A harmadik nap leteltével a mienk a legjobb ajánlat, a vételár azonnal levonódik a számlánkról, és minden egyéb szolgáltatónál és hivatalnál is azonnal megtörténnek a megváltozott jogviszony miatt szükséges változtatások. Egy magas szinten automatizált, ennélfogva gyors, ugyanakkor hiteles és biztonságos folyamat: lényegében ez a blokklánc technológia alapvető ígérete. De hogyan lehetséges ez? A gyorsaságot, automatizáltságot nem kell nagyon ragoznunk, ennek egyetlen feltétele van, hogy mindent egyetlen adatbázisban tároljunk, pontosabban az egyes szereplők – példánknál maradva az eladó, a vevő, a szolgáltatók és a hatóságok közti tranzakcióknak, folyamatoknak legyen egy központi jegyzéke. Ebben a jegyzékben minden szükséges információ megtalálható igen transzparens módon, látható az aktuális állapot, illetve az is hogy milyen tranzakciók eredményeképp állt ez elő. Eddig jól hangzik, de azt mondtuk, hogy nincs közvetítő, a fentiek alapján pedig csak a sok közvetítőt dolgoztunk össze eggyé, ugyanúgy egy központi adatbázison keresztül történik minden.

A blokklánc annyiban hoz újdonságot, hogy nincs központi adatbázis, az adatok a hálózat résztvevői között kisebb-nagyobb átfedésekkel, többszörösen tárolódnak, és lényegében ettől is olyan biztonságosak. Egy klasszikus banki modellben például elegendő lenne a bank hálózatát feltörni, onnantól kezdve lehetetlen lenne megmondani, hogy mely adatok hitelesek és melyek nem. A blokklánc hálózatban meglévő jótékony redundancia és decentralizáltság ellenben azt jelenti, hogy nincs megtámadható központ, az adatokat a hálózat rengeteg részén kellene, lényegében egyszerre feltörni és meghamisítani ahhoz, hogy ne derüljön ki azonnal a turpisság. A gyakorlat ennél természetesen lényegesen bonyolultabb, de az már a fentiekben vázolt modellen keresztül is látszik, hogy még egy viszonylag kis haszonnal kecsegtető rosszindulatú támadás is kvázi végtelen mennyiségű erőforrást igényelne.

De mit jelentene ez a biztosításban?

Ami a fentiekben vázolt modellből is egyértelműen látszik, elsősorban az egyes területek automatizálásában, ezáltal az adminisztrációs költségek visszaszorításában lehet szerepe. Emellett lényegesen lerövidülhetnek az egyes, jelenleg igen időigényes folyamatok is, azaz az ügyfél-elégedettségben is új korszakot hozhat. A biztosítói előnyöknél maradva az a teljes biztosítási szektor bizonyos elemeinek blokklánc alapra helyezése a csalások visszaszorításában is elképesztő eredményeket tudna produkálni. Egy példát említve Nagy Britanniában éves szinten közel 400 millió fontos kárt okoznak a gépjármű-biztosításokkal visszaélő szervezett bűnözői körök, melyek leginkább akkor sikeresek, ha egy káresemény kapcsán több biztosítóhoz fordulhatnak követeléseikkel, elképesztően megnehezítve a visszaélés, a többszörös követelés tényének felismerését. Ez a típusú csalás egy blokklánc alapú követelés illetve kifizetés nyilvántartással lényegében lehetetlenné válna. Egyetlen kiragadott példa, de kiválóan példázza a technológia lehetőségeit illetve azok léptékét, különösen ha az óceán túlpartját nézzük, ahol éves szinten 2 milliárd dolláros veszteséget lehet a csalások számlájára írni.

Ha túlságosan sci-fibe illőnek találjuk ezt a gyakorlatot, azaz az információk egy decentralizált hálózaton történő megosztását, akkor nyugodjunk meg: lényegében az Internet megjelenése óta ezt csináljuk. Az egyetlen különbség, hogy kizárólag akkor tartjuk mindezt problémásnak, ha értéket akarunk továbbítani, jellemzően pénzt, ilyenkor még a legszofisztikáltabb online fizetési rendszerek esetében is a hagyományos, bank szolgáltatásokig nyúlunk vissza, legalább egy egyenleg feltöltésig vagy bankkártya hitelesítésig. A blokklánc jelentősége épp abban rejlik, hogy az értéktovábbítást helyezi gyorsabb, hatékonyabb, biztonságosabb alapokra. És hogy mi lehet érték? Lényegében bármi.

Ez a felütéssel pedig egy szintén sokat emlegetett fogalom, az úgynevezett okosszerződések vizeire evezünk. Itt anélkül, hogy túlmisztifikálnánk a dolgot, maradjunk annyiban, hogy egyszerű programokról, illetve feltételrendszerekről van szó. Ha X esemény és Y körülmény igaznak bizonyulnak, akkor történjen meg Z. A cikk elején említett lakásvásárlási utópia éppen egy ilyen okosszerződést ír le, mely a 3 nap alatt beérkező legnagyobb ajánlatot fogadja el érvényesnek, majd automatikusan kezdeményezi az átutalást, a tulajdonjog átírást és minden kapcsolódó tevékenység elindítását. Maga az okosszerződés fogalmának megjelenése is, legyen már önmagában is roppant jelentőségű, elsősorban egy dologra világít rá: azzal hogy egy kvázi sebezhetetlen, hiteles és gyors adattárolási és továbbítási rendszert valósít meg, a blokklánc lehetőségei végtelenek.

Előző cikk   Következő cikk    Nyomtatás    Küldés
Ezt már olvasta?

A Groupama Biztosító közleménye a veronai buszbalesettel kapcsolatban

A 2017. január 20-i tragikus buszbaleset kapcsán a Groupama Biztosító közleményben...

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből az ágazat híreiről!

E-mail címe:

Címkék
díjbevétel (96), mnb (96), kgfb (93), megtakarítás (92), öngondoskodás (89), nyugdíj (82), életbiztosítás (75), mabisz (72), katasztrófa (60), fogyasztóvédelem (60), bank (57), viszontbiztosítás (52), lakásbiztosítás (49), gépjármű-biztosítás (48), generali (46), pszáf (44), szolvencia (43), biztosítás (42), ingatlancom (41), káresemény (41), eu (40), hitelezés (38), elemzés (38), utasbiztosítás (36), nem-életbiztosítás (32), bírság (32), swiss re (31), felmérés (30), baleseti adó (30), románia (29), lakásár (29), munich re (28), viharkár (27), kockázat (26), bankraciohu (25), egészségbiztosítás (24), kutatás (23), reálhozam (23), casco (22), hitel (21), felelősségbiztosítás (20), klímaváltozás (19), hitelminősítő (19), brexit (19), befektetés (18), eiopa (18), allianz (18), union (18), devizahitel (18), vagyonbiztosítás (17), k&h (17), lakáshitel (17), roland berger (17), csalás (17), természeti katasztrófa (16), kiberbiztonság (16), groupama (16), pénzügyi szektor (16), magánnyugdíj (16), konferencia (16), autó (15), nyereség (15), balesetbiztosítás (15), cea (14), kkv (14), eb (14), felvásárlás (14), cig pannonia (14), nem-élet biztosítás (14), aegon (14), ing (14), jelentés (14), fbamsz (13), kína (13), tőkemegfelelés (13), nyugdíjbiztosítás (13), gépjármű (12), gépjármű biztosítás (12), stressz-teszt (12), genertel (12), használtautó (12), uniqa (12), ngm (12), k&h biztosító (11), kárigény (11), baleset (11), telematika (11), hamisítás (11), usa (11), axa (11), fintech (11), hamisítás elleni nemzeti testület (11), hent (11), s&p (10), alkusz (10), groupama biztosító (10), villámkár (10), aviva (10), otp bank (9), kiberbűnözők (9), árvíz (9), kiberbűnűzés (9), vig (9), generali csoport (9), ingatlan (9), egészségügy (9), ksh (9), nn (9), mobil (8), netriskhu (8), kötvény (8), betörés (8), moodys (8), hurrikán (8), bamosz (8), verona (8), cig pannónia (8), alulbiztosítás (8), kórház (8), közvetítő (8), ügynök (7), pénztár (7), innováció (7), lakás (7), erste (7), fitch (7), pwc (7), buszbaleset (7), akvizíció (7), 4life direct (7), eset (7), mkb (7), ey magyarország (7), digitalizáció (7), autóipar (7), vihar (7), otp (7), kaszab attila (7), adósság (7), kiberbiztosítás (7), gdp (7), eredmény (7), felügyelet (6), agrárbiztosítás (6), unit-linked (6), hitelminősítés (6), insurtech (6), köbe (6), államkötvény (6), görögország (6), allianz hungária (6), adó (6), közvetítés (6), fagykár (6), deloitte (6), kpmg (6), hannover re (6), munkahely (6), megújuló energia (6), végtörlesztés (6), fejlesztés (6), online (5), biztosítási szektor (5), vienna life (5), big data (5), nemzeti agrárgazdasági kamara (5), gender direktíva (5), gfk (5), közlekedés (5), építőipar (5), munkanélküliség (5), am best (5), lakáspiac (5), vagyon (5), union biztosító (5), tanulmány (5), értékpapírosítás (5), szerződési jog (5), adatvédelem (5), gdpr (5), jövedelem (5), bróker (5), netrisk (5), csőd (5), századvég (4), mastercard (4), elnök (4), lengyelország (4), signal (4), vienna life biztosító (4), birság (4), insurance europe (4), posta (4), csok (4), határidő (4), iot (4), életbiztosítás nem-élet biztosítás (4), lakástakarék (4), m&a (4), green holiday (4), végtörlesztésl (4), uniqa biztosító zrt (4), összeolvadás (4), nn biztosító (4), államadósság (4), unicredit (4), startup (4), qbe (4), aon (4), közúti baleset (4), iais (4), lloyds (4), válság (4), profit (4), aon benfield (4), vienna insurance group (4), éghajlatváltozás (4), kárhányad (4), integráció (3), aaa auto (3), oktatás (3), mesterséges intelligencia (3), betegség (3), ingatlanbiztosítás (3), black friday (3), k&h bank (3), lízing (3), hitelintézeti szemle (3), gilyén ágnes (3), szolvencia ii (3), drón (3), limra (3), magyarország (3), atradius (3), amerika (3), albérlet (3), cp contact (3), alapkezelő (3), díjfizetés (3), pénziránytű alapítvány (3), szlovákia (3), kötelező (3), biztosító (3), lakáhitel (3), mabisz konferencia (3), uniqa biztosító (3), elektromobilitás (3), nav (3), nfm (3), kár (3), biztonság (3), alulbiztosított (3), fhb (3), jármű (3), mi (3), vienna (3), bankkártya (3), blokklánc (3), bdo (3), nyugdíjpénztár (3), cafeteria (3), mikrobiztosítás (3), gyógyszer (3), trenkwalder (3), erste biztosító (3), befektetési alapok (3), létszámbővítés (3), eredmények (3), foglalkoztatottság (3), k&h biztos jövő index (3), nyaralás (3), gki (3), cig pannónia biztosító (3), internet (3), oecd (3), síbiztosítás (3), nak (3), viszontbiztosító (3), adókedvezmény (3), zöld kártya (3), thomas hladky (2), windisch lászló (2), kerékpár (2), dimenzió egyesület (2), mobilfizetés (2), önvezető autók (2), járműbiztosítás (2), olasz (2), határidők (2), n26 (2), pénz7 (2), clb (2), mentőcsomag (2), pzu (2), németország (2), blokkchain (2), magyar bankszövetség (2), földrengés (2), anglia (2), aig (2), szabályozás (2), nemzetgazdasági minisztérium (2), díjak (2), dróntörvény (2), rekord (2), automatizáció (2), bíróság (2), munkaerő (2), airbnb (2), uber (2), muisz (2), idd (2), unió (2), árfolyamgát (2), aegon magyarország (2), személyi kölcsön (2), omnibus (2), fogyasztóvédelmi index (2), nrc marketingkutató és tanácsadó kft (2), eljárás (2), astra (2), világbank (2), régió (2), román (2), kárbejelentés (2), bdo magyarország (2), terrorfenyegetettség (2), deloitte magyarország (2), ügyfélszolgálat (2), pioneer (2), portfoliohu konferencia (2), Általános egészségbiztosító (2), informatika (2), fenntarthatóság (2), cotar (2), környezettudatosság (2), piac (2), veronai buszbaleset (2), it (2), social media (2), nemzeti fogyasztóvédelmi hatóság (2), biztosítási piac (2), garancia (2), biztosítótársaság (2), bankszektor (2), fizetés (2), agrár (2), tűzesetek (2), fhb csoport (2), marketing (2), biztosítási díj (2), fejlődő országok (2), ovb (2), korrupció (2), hr (2), atm (2), bűncselekmény (2), luxemburg (2), interjú (2), leépítés (2), zsarolóvírus (2), díj (2), who (2), alapkamat (2), eub (2), ingatlanpiac (2), cyber (2), facebook (2), ukrajna (2), bankráció (2), abi (2), bankbiztosítás (2), flottabiztosítás (2), generali-providencia (2), cig (2), panaszkezelés (2), olaszország (2), dimenzió biztosító (2), technológia (2), unsar (2), ferma (2), kiberbűnözés (2), thm (2), európa (2), gyorshajtás (2), ajánlás (2), paypal (2), egészsébiztosítás (2), budapest bank (2), biztosításközvetítés (2), lopás (2), terror (2), microsoft (2), ausztria (2), infláció (2), baker tilly hungária (2), drágulás (2), kárérték (2), kölcsön (2), ingatlannethu (2), 2017 (2), bnp paribas cardif biztosító (2), kínai biztosítási szektor (2), jégkár (2), jogsértés (2), dublin (2), blockchain (2), értékesítés (2), ey (2), vállalkozás (2), eurostat (2), biztosítás és kockázat (2), pandurics anett (2), zurich (2), gyorsjelentés (2), mezőgazdaság (2), kampány (2), díjnavigátor (2), accenture (2), gazdaság (2), bizalom (2)
Rendezvényajánló
XIV. Biztosításszakmai Konferencia és Kiállítás - FBAMSZ
Időpont:
2017.10.01 - 2017.10.03
Helyszín:
Hotel Azúr, Siófok
további információk