Cégvezetői felelősségbiztosítás - új kormányzati törvényjavaslat

 2016. május 12., csütörtök 10:00
A A
Az elmúlt két évben arra alapozott egy több milliárd forintos üzletet a magyar biztosítók egy része, hogy a cégvezetők felelősségét a 2014 márciusában hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv nem egyértelműen szabályozta. E jogbizonytalanságnak köszönhetően felelősségbiztosítást lehetett kötni több mint ötezer, potenciálisan pedig több tízezer cégvezetővel. Egy folyamatban lévő kormányzati törvényjavaslat azonban megszüntetné a jogbizonytalanságot, így a biztosítók két éve létező üzleti lehetősége ugrani látszik. A Magyar Biztosítók Szövetségénél a fogyasztókat is féltik az újabb változtatás miatt - írja a Portfolio.hu.

Növekedés a felelősségbiztosítási piacon

A felelősségbiztosítások szűkebb körét jelentik az úgynevezett D&O biztosítások (Directors and officers liablity insurance), amelyek lényege, hogy a cégvezetőket és ügyvezetőket az általuk harmadik féllel (lehet az tárgyalópartner, munkavállaló, tanácsadó stb.) szemben elkövetett károkozás következményeitől bizonyos eseteket (pl. büntetőjogi ügyek) leszámítva megvédik.

A D&O biztosításoknak az új Ptk. 2014. március 15-ei bevezetése adott lendületet, ugyanis kimondta, hogy a harmadik személynek (legyen az jogi vagy természetes személy) szerződésen kívül okozott kárért a társaság és a vezető tisztségviselő egyetemlegesen felel. Kárigény esetén tehát bármelyiküktől követelhető a teljes összeg. Fokozódott emellett a saját munkáltató céggel szembeni felelősség is.

Amit tehát a cégvezetőn követelhettek az esetleges károsultak, arra az összegre érdemes volt felelősségbiztosítást kötni. 2013 vége és 2015 közepe között a MABISZ adatai szerint 320-ról 5284-re emelkedett e felelősségbiztosítási szerződések darabszáma a biztosítóknál, a biztosítók díjbevétele pedig a 2013-as 615 millió forintról 2015 első felére 2,180 milliárd forintra emelkedett. A biztosítási piac szűk, de dinamikusan növekvő szegmense volt tehát ez.

Megint változik a szabályozás

A kormány azonban megtárgyalt, az igazságügyi miniszter pedig a múlt héten benyújtott egy törvényjavaslatot, amely megszünteti az egyetemleges felelősséget a nem szándékosan okozott károk esetében.

A törvényjavaslat indoklása szerint:
A gyakorlat (...) másként értelmezi ezt az új felelősségi tényállást, mint ami a vonatkozó szakirodalom szerint az eredeti jogalkotói szándék lett volna. Az értelmezési bizonytalanságot tovább növelte az a vitatott kérdés, hogy a Ptk. 6:541. §-a alkalmazható-e abban az esetben is, ha a károsult és a jogi személy között jogviszony áll fenn. A kérdéssel foglalkozó szakmai vélemény szerint ennek a kérdésnek az eldöntése és az értelmezési bizonytalanságok feloldása nem történhet a (bírósági) joggyakorlat által. A Javaslat ezért hatályon kívül helyezi a Ptk. 6:541. §-át. Ezzel egyidejűleg azonban kiegészíti a Ptk. 3:24. §-át egy új (2) bekezdéssel, amely szerint a vezető tisztségviselő által e jogkörében eljárva harmadik személynek okozott károkért a jogi személy felel. Ha azonban a kárt a vezető tisztségviselő szándékosan okozta, a jogi személlyel egyetemlegesen felel.

Sahin-Tóth Balázs, a Morley Allen & Overy Iroda vezető ügyvédje szerint

 • a változtatással lényegében a régi Ptk. szerinti felelősségi szabályok állnak helyre a harmadik féllel szembeni felelősség területén.
 • A vezető tisztségviselő (pl. egy kft. ügyvezetője) kifelé, például a társaság hitelezői felé csak szándékos károkozása esetén fog felelni akár a szerződéses jogviszonyon kívül, akár azon belül (kifelé egységes lesz tehát a felelősség mércéje).
 • A 2014 márciusa óta megkötött vezetői felelősségbiztosítások jórészt értelmüket vesztik, mert bár elméletileg továbbra is lesz lehetőség ilyet kötni, a gyakorlatban a biztosítók jellemzőek kizárják a helytállásukat a szándékos károkozás esetére.
 • Igaz, nem változnak viszont a belső felelősségi szabályok, a vezető tisztségviselő köteles megtéríteni a társaságnak okozott kárt. Csak akkor mentesülhet e felelősség alól, ha tudja bizonyítani, hogy a kárt ellenőrzési körén kívül eső és előre nem látható körülmény okozta, és nem volt elvárható, hogy a körülményt elkerülje vagy a kárt elhárítsa.
 • Egyetért a javasolt módosítással elsősorban a bizonytalan helyzet megszüntetése miatt, másrészt a vezetői felelősség pontosítását és szűkítését egyébként is helyes iránynak tartja. A szándékosság nélküli üzleti tévedés vagy hiba vagy akár károkozás szerinte bele kell, hogy férjen az olyan általános üzleti kockázatokba, amelyekért kártérítés legfeljebb a társaságtól, de nem a nevében ténykedő magánszemélytől követelhető.
Csurgó Ottó, a Cseri és Társai Ügyvédi Iroda ügyvédje részben így, részben viszont másképp látja:
 • valóban a cég fog egyértelműen felelni a vezető által okozott károkért, persze a cég ezt tovább háríthatja majd a károkozó vezetőjére, csakúgy, mint korábban,
 • a saját cégével szemben nem csak szándékosság, hanem gondatlanság esetén is felel a vezető,
 • szándékos károkozás gyanúja esetén ugyanúgy perbe lehet majd hívni a vezetőt a céggel együtt, vagyis nem teljesen a 2014. március 15. előtti helyzet fog visszaállni,
 • nem ért azzal egyet, hogy a felelősségbiztosítások értelmüket vesztenék, mivel egyrészt a szándékosság gyanúja esetén is perbe hívható a vezető tisztségviselő és a felelősségbiztosítási szerződésekben elég erős és megfelelő súllyal van jelen a jogvédelmi rész is,
 • a felelősségbiztosítások továbbra is érdemi eleme maradhat a jogvédelmi rész , mind a saját cég eseteiben, mind pedig az esetlegesen szándékos károkozás gyanúja miatt indított ügyekben. , mint pl. perköltségek, szakértői díjazások fedezete, jó hírnév helyreállításával kapcsolatos költségek, óvadék költségei, stb., ezek nem változnak
 • másrészt a legnagyobb kockázat, vagyis a saját cégének, annak tulajdonosainak igényei, mint legjelentősebb veszélyforrás továbbra is fennáll,
 • az elmúlt években szerinte tudatosabbá vált a piac, és sok vezető tisztségviseló fölismerte ennek a felelősségbiztosításnak a jelentőségét.
 • Csurgó egyetértett azzal a megállapítással, hogy a felelősségbiztosítások által fedezhető biztosítási események köre valamivel szélesebb marad, mint 2014 márciusa előtt volt, de jóval szűkebb, mint jelenleg,
 • a biztosítók számára szerinte fontos marad a valós és lényeges veszélyek tudatosítása (saját cég igényei), valamint a termék kiegészítő (jogvédelmi, stb.) fedezeteinek fokozott kommunikálása.
Mit szólnak a biztosítók?

Megkérdeztük minderről a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) felelősségbiztosítási bizottságának elnökét, Hergert Ottót, aki azt mondta, a jogértelmezési bizonytalanság feloldásával a jelenlegi formájában nem ért egyet. Ha a jelenlegi változatot fogadja el a parlament, akkor csak a szándékosság esetén lehetséges az "elkövetővel" szembeni közvetlen fellépés. Az új szabályozás alapján kikerülne ebből a körből a súlyosan gondatlan és gondatlan tényállás. Szakmai tapasztalatuk alapján a szándékosság a legkevésbé jellemző, azonban a súlyos gondatlanság fordul elő nagyon sok esetben, amikor a vezető előre látta vagy láthatta döntésének következményét, de könnyelműen bízott annak elmaradásában. Elég csak olyan esetekre gondolni, hogy silány minőségű gyerekjátékot importál a cég, egyszerűen kispórolnak bizonyos anyagokat a termékekből és ezért veszélyes lesz vagy, emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert hoznak a forgalomba a nagyobb profit érdekében.

Ezek egyértelműen súlyosan gondatlan esetek, és mint annyiszor láttuk a múltban, a cégek ilyenkor el fognak tűnni (csődbe mennek) és a károsultak ott fognak maradni kártérítés nélkül, hiszen azokon a személyeken, akik ebből meggazdagodtak, nem lehet a kárt érvényesíteni. Úgy gondolja ezért Hergert Ottó, hogy a vitatott jogszabályi helyet kellene olyan módon átírni, hogy egyértelmű legyen, mely jogviszonyokra vonatkozik, és nem a helyes irányról eltérni, a vezetők felelősségét korlátozva. 

Előző cikk   Következő cikk    Nyomtatás    Küldés

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből az ágazat híreiről!

E-mail címe:

Címkék
díjbevétel (96), megtakarítás (91), kgfb (87), öngondoskodás (86), nyugdíj (79), mnb (78), életbiztosítás (73), mabisz (61), katasztrófa (59), bank (55), fogyasztóvédelem (53), viszontbiztosítás (52), gépjármű-biztosítás (48), pszáf (44), szolvencia (43), generali (42), káresemény (41), eu (40), hitelezés (38), lakásbiztosítás (38), biztosítás (35), nem-életbiztosítás (32), baleseti adó (30), utasbiztosítás (30), swiss re (30), bírság (28), románia (28), ingatlancom (28), munich re (28), elemzés (26), kockázat (24), reálhozam (23), felmérés (22), egészségbiztosítás (22), lakásár (21), hitel (19), casco (19), klímaváltozás (19), hitelminősítő (19), viharkár (19), kutatás (18), allianz (18), eiopa (18), devizahitel (18), brexit (18), felelősségbiztosítás (18), befektetés (17), vagyonbiztosítás (17), csalás (17), union (16), pénzügyi szektor (16), természeti katasztrófa (16), konferencia (15), groupama (15), nyereség (15), magánnyugdíj (15), bankraciohu (15), ing (14), cea (14), autó (14), felvásárlás (14), nem-élet biztosítás (14), eb (14), aegon (13), tőkemegfelelés (13), kkv (13), roland berger (13), balesetbiztosítás (13), gépjármű (12), uniqa (12), jelentés (12), stressz-teszt (12), gépjármű biztosítás (12), fbamsz (11), k&h (11), kína (11), usa (11), kárigény (11), cig pannonia (11), s&p (10), aviva (10), ngm (10), nyugdíjbiztosítás (10), telematika (10), villámkár (10), axa (10), alkusz (10), lakáshitel (10), használtautó (10), baleset (10), árvíz (9), kiberbiztonság (9), ingatlan (9), genertel (9), vig (9), k&h biztosító (9), kötvény (8), cig pannónia (8), közvetítő (8), groupama biztosító (8), alulbiztosítás (8), egészségügy (8), hamisítás (8), kórház (8), hamisítás elleni nemzeti testület (8), netriskhu (8), hurrikán (8), hent (8), lakás (7), autóipar (7), betörés (7), akvizíció (7), ksh (7), kaszab attila (7), pénztár (7), ügynök (7), eredmény (7), adósság (7), otp (7), 4life direct (7), fintech (7), erste (7), bamosz (7), mobil (7), moodys (7), generali csoport (7), fitch (7), görögország (6), fejlesztés (6), innováció (6), kiberbűnözők (6), allianz hungária (6), köbe (6), otp bank (6), kiberbiztosítás (6), mkb (6), végtörlesztés (6), buszbaleset (6), ey magyarország (6), adó (6), munkahely (6), verona (6), pwc (6), nn (6), fagykár (6), felügyelet (6), hitelminősítés (6), agrárbiztosítás (6), államkötvény (6), unit-linked (6), közvetítés (6), hannover re (6), megújuló energia (6), gdp (6), munkanélküliség (5), vienna life (5), am best (5), kpmg (5), insurtech (5), kiberbűnűzés (5), bróker (5), értékpapírosítás (5), eset (5), szerződési jog (5), gender direktíva (5), vagyon (5), közlekedés (5), vienna insurance group (4), profit (4), iot (4), életbiztosítás nem-élet biztosítás (4), lloyds (4), big data (4), válság (4), gfk (4), lengyelország (4), tanulmány (4), végtörlesztésl (4), kárhányad (4), signal (4), m&a (4), birság (4), qbe (4), elnök (4), posta (4), digitalizáció (4), századvég (4), deloitte (4), jövedelem (4), adatvédelem (4), aon benfield (4), éghajlatváltozás (4), aon (4), lakáspiac (4), online (4), iais (4), insurance europe (4), nak (3), gdpr (3), nemzeti agrárgazdasági kamara (3), szlovákia (3), nyugdíjpénztár (3), betegség (3), k&h bank (3), integráció (3), zöld kártya (3), erste biztosító (3), union biztosító (3), mabisz konferencia (3), vienna life biztosító (3), államadósság (3), létszámbővítés (3), határidő (3), alulbiztosított (3), közúti baleset (3), magyarország (3), aaa auto (3), black friday (3), vienna (3), uniqa biztosító (3), síbiztosítás (3), mastercard (3), jármű (3), blokklánc (3), biztonság (3), díjfizetés (3), cig pannónia biztosító (3), k&h biztos jövő index (3), lakáhitel (3), pénziránytű alapítvány (3), limra (3), unicredit (3), ingatlanbiztosítás (3), mi (3), eredmények (3), startup (3), alapkezelő (3), hitelintézeti szemle (3), mikrobiztosítás (3), foglalkoztatottság (3), lízing (3), lakástakarék (3), gki (3), viszontbiztosító (3), gyógyszer (3), netrisk (3), drón (3), oktatás (3), adókedvezmény (3), nfm (3), összeolvadás (3), gilyén ágnes (3), oecd (3), rekord (2), kárérték (2), mesterséges intelligencia (2), aig (2), bankszektor (2), pzu (2), uber (2), ingatlanpiac (2), abi (2), gyorsjelentés (2), elektromobilitás (2), cafeteria (2), biztosítás és kockázat (2), árfolyamgát (2), accenture (2), dublin (2), építőipar (2), luxemburg (2), dimenzió biztosító (2), dróntörvény (2), világbank (2), pandurics anett (2), jégkár (2), astra (2), bíróság (2), airbnb (2), bankráció (2), cyber (2), egészsébiztosítás (2), agrár (2), nn biztosító (2), eurostat (2), cotar (2), kampány (2), piac (2), bdo magyarország (2), amerika (2), budapest bank (2), microsoft (2), albérlet (2), németország (2), Általános egészségbiztosító (2), aegon magyarország (2), mentőcsomag (2), díj (2), határidők (2), it (2), cp contact (2), bnp paribas cardif biztosító (2), járműbiztosítás (2), biztosítási piac (2), omnibus (2), unió (2), biztosító (2), blokkchain (2), olasz (2), tűzesetek (2), informatika (2), vállalkozás (2), régió (2), díjak (2), kárbejelentés (2), nyaralás (2), vihar (2), portfoliohu konferencia (2), értékesítés (2), deloitte magyarország (2), mezőgazdaság (2), díjnavigátor (2), fhb (2), fhb csoport (2), thomas hladky (2), lopás (2), magyar bankszövetség (2), környezettudatosság (2), szabályozás (2), flottabiztosítás (2), csok (2), baker tilly hungária (2), generali-providencia (2), trenkwalder (2), ferma (2), thm (2), fenntarthatóság (2), garancia (2), n26 (2), biztosítótársaság (2), nemzeti fogyasztóvédelmi hatóság (2), alapkamat (2), technológia (2), biztosítási díj (2), befektetési alapok (2), leépítés (2), zurich (2), kár (2), ausztria (2), pénz7 (2), drágulás (2), marketing (2), anglia (2), kölcsön (2), 2017 (2), földrengés (2), bankbiztosítás (2), panaszkezelés (2), facebook (2), muisz (2), kötelező (2), ukrajna (2), mobilfizetés (2), bűncselekmény (2), eub (2), fejlődő országok (2), pioneer (2), hr (2), olaszország (2), bizalom (2), unsar (2), nrc marketingkutató és tanácsadó kft (2), gyorshajtás (2), jogsértés (2), kiberbűnözés (2), biztosításközvetítés (2), önvezető autók (2), szolvencia ii (2), bankkártya (2)
Rendezvényajánló
FINTECHSHOW 2017
Időpont:
2017.04.11 - 2017.04.11
Helyszín:
Anker't - Budapest, Paulay Ede utca 33.
további információk