Cégvezetői felelősségbiztosítás - új kormányzati törvényjavaslat

 2016. május 12., csütörtök 10:00
A A
Az elmúlt két évben arra alapozott egy több milliárd forintos üzletet a magyar biztosítók egy része, hogy a cégvezetők felelősségét a 2014 márciusában hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv nem egyértelműen szabályozta. E jogbizonytalanságnak köszönhetően felelősségbiztosítást lehetett kötni több mint ötezer, potenciálisan pedig több tízezer cégvezetővel. Egy folyamatban lévő kormányzati törvényjavaslat azonban megszüntetné a jogbizonytalanságot, így a biztosítók két éve létező üzleti lehetősége ugrani látszik. A Magyar Biztosítók Szövetségénél a fogyasztókat is féltik az újabb változtatás miatt - írja a Portfolio.hu.

Növekedés a felelősségbiztosítási piacon

A felelősségbiztosítások szűkebb körét jelentik az úgynevezett D&O biztosítások (Directors and officers liablity insurance), amelyek lényege, hogy a cégvezetőket és ügyvezetőket az általuk harmadik féllel (lehet az tárgyalópartner, munkavállaló, tanácsadó stb.) szemben elkövetett károkozás következményeitől bizonyos eseteket (pl. büntetőjogi ügyek) leszámítva megvédik.

A D&O biztosításoknak az új Ptk. 2014. március 15-ei bevezetése adott lendületet, ugyanis kimondta, hogy a harmadik személynek (legyen az jogi vagy természetes személy) szerződésen kívül okozott kárért a társaság és a vezető tisztségviselő egyetemlegesen felel. Kárigény esetén tehát bármelyiküktől követelhető a teljes összeg. Fokozódott emellett a saját munkáltató céggel szembeni felelősség is.

Amit tehát a cégvezetőn követelhettek az esetleges károsultak, arra az összegre érdemes volt felelősségbiztosítást kötni. 2013 vége és 2015 közepe között a MABISZ adatai szerint 320-ról 5284-re emelkedett e felelősségbiztosítási szerződések darabszáma a biztosítóknál, a biztosítók díjbevétele pedig a 2013-as 615 millió forintról 2015 első felére 2,180 milliárd forintra emelkedett. A biztosítási piac szűk, de dinamikusan növekvő szegmense volt tehát ez.

Megint változik a szabályozás

A kormány azonban megtárgyalt, az igazságügyi miniszter pedig a múlt héten benyújtott egy törvényjavaslatot, amely megszünteti az egyetemleges felelősséget a nem szándékosan okozott károk esetében.

A törvényjavaslat indoklása szerint:
A gyakorlat (...) másként értelmezi ezt az új felelősségi tényállást, mint ami a vonatkozó szakirodalom szerint az eredeti jogalkotói szándék lett volna. Az értelmezési bizonytalanságot tovább növelte az a vitatott kérdés, hogy a Ptk. 6:541. §-a alkalmazható-e abban az esetben is, ha a károsult és a jogi személy között jogviszony áll fenn. A kérdéssel foglalkozó szakmai vélemény szerint ennek a kérdésnek az eldöntése és az értelmezési bizonytalanságok feloldása nem történhet a (bírósági) joggyakorlat által. A Javaslat ezért hatályon kívül helyezi a Ptk. 6:541. §-át. Ezzel egyidejűleg azonban kiegészíti a Ptk. 3:24. §-át egy új (2) bekezdéssel, amely szerint a vezető tisztségviselő által e jogkörében eljárva harmadik személynek okozott károkért a jogi személy felel. Ha azonban a kárt a vezető tisztségviselő szándékosan okozta, a jogi személlyel egyetemlegesen felel.

Sahin-Tóth Balázs, a Morley Allen & Overy Iroda vezető ügyvédje szerint

 • a változtatással lényegében a régi Ptk. szerinti felelősségi szabályok állnak helyre a harmadik féllel szembeni felelősség területén.
 • A vezető tisztségviselő (pl. egy kft. ügyvezetője) kifelé, például a társaság hitelezői felé csak szándékos károkozása esetén fog felelni akár a szerződéses jogviszonyon kívül, akár azon belül (kifelé egységes lesz tehát a felelősség mércéje).
 • A 2014 márciusa óta megkötött vezetői felelősségbiztosítások jórészt értelmüket vesztik, mert bár elméletileg továbbra is lesz lehetőség ilyet kötni, a gyakorlatban a biztosítók jellemzőek kizárják a helytállásukat a szándékos károkozás esetére.
 • Igaz, nem változnak viszont a belső felelősségi szabályok, a vezető tisztségviselő köteles megtéríteni a társaságnak okozott kárt. Csak akkor mentesülhet e felelősség alól, ha tudja bizonyítani, hogy a kárt ellenőrzési körén kívül eső és előre nem látható körülmény okozta, és nem volt elvárható, hogy a körülményt elkerülje vagy a kárt elhárítsa.
 • Egyetért a javasolt módosítással elsősorban a bizonytalan helyzet megszüntetése miatt, másrészt a vezetői felelősség pontosítását és szűkítését egyébként is helyes iránynak tartja. A szándékosság nélküli üzleti tévedés vagy hiba vagy akár károkozás szerinte bele kell, hogy férjen az olyan általános üzleti kockázatokba, amelyekért kártérítés legfeljebb a társaságtól, de nem a nevében ténykedő magánszemélytől követelhető.
Csurgó Ottó, a Cseri és Társai Ügyvédi Iroda ügyvédje részben így, részben viszont másképp látja:
 • valóban a cég fog egyértelműen felelni a vezető által okozott károkért, persze a cég ezt tovább háríthatja majd a károkozó vezetőjére, csakúgy, mint korábban,
 • a saját cégével szemben nem csak szándékosság, hanem gondatlanság esetén is felel a vezető,
 • szándékos károkozás gyanúja esetén ugyanúgy perbe lehet majd hívni a vezetőt a céggel együtt, vagyis nem teljesen a 2014. március 15. előtti helyzet fog visszaállni,
 • nem ért azzal egyet, hogy a felelősségbiztosítások értelmüket vesztenék, mivel egyrészt a szándékosság gyanúja esetén is perbe hívható a vezető tisztségviselő és a felelősségbiztosítási szerződésekben elég erős és megfelelő súllyal van jelen a jogvédelmi rész is,
 • a felelősségbiztosítások továbbra is érdemi eleme maradhat a jogvédelmi rész , mind a saját cég eseteiben, mind pedig az esetlegesen szándékos károkozás gyanúja miatt indított ügyekben. , mint pl. perköltségek, szakértői díjazások fedezete, jó hírnév helyreállításával kapcsolatos költségek, óvadék költségei, stb., ezek nem változnak
 • másrészt a legnagyobb kockázat, vagyis a saját cégének, annak tulajdonosainak igényei, mint legjelentősebb veszélyforrás továbbra is fennáll,
 • az elmúlt években szerinte tudatosabbá vált a piac, és sok vezető tisztségviseló fölismerte ennek a felelősségbiztosításnak a jelentőségét.
 • Csurgó egyetértett azzal a megállapítással, hogy a felelősségbiztosítások által fedezhető biztosítási események köre valamivel szélesebb marad, mint 2014 márciusa előtt volt, de jóval szűkebb, mint jelenleg,
 • a biztosítók számára szerinte fontos marad a valós és lényeges veszélyek tudatosítása (saját cég igényei), valamint a termék kiegészítő (jogvédelmi, stb.) fedezeteinek fokozott kommunikálása.
Mit szólnak a biztosítók?

Megkérdeztük minderről a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) felelősségbiztosítási bizottságának elnökét, Hergert Ottót, aki azt mondta, a jogértelmezési bizonytalanság feloldásával a jelenlegi formájában nem ért egyet. Ha a jelenlegi változatot fogadja el a parlament, akkor csak a szándékosság esetén lehetséges az "elkövetővel" szembeni közvetlen fellépés. Az új szabályozás alapján kikerülne ebből a körből a súlyosan gondatlan és gondatlan tényállás. Szakmai tapasztalatuk alapján a szándékosság a legkevésbé jellemző, azonban a súlyos gondatlanság fordul elő nagyon sok esetben, amikor a vezető előre látta vagy láthatta döntésének következményét, de könnyelműen bízott annak elmaradásában. Elég csak olyan esetekre gondolni, hogy silány minőségű gyerekjátékot importál a cég, egyszerűen kispórolnak bizonyos anyagokat a termékekből és ezért veszélyes lesz vagy, emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert hoznak a forgalomba a nagyobb profit érdekében.

Ezek egyértelműen súlyosan gondatlan esetek, és mint annyiszor láttuk a múltban, a cégek ilyenkor el fognak tűnni (csődbe mennek) és a károsultak ott fognak maradni kártérítés nélkül, hiszen azokon a személyeken, akik ebből meggazdagodtak, nem lehet a kárt érvényesíteni. Úgy gondolja ezért Hergert Ottó, hogy a vitatott jogszabályi helyet kellene olyan módon átírni, hogy egyértelmű legyen, mely jogviszonyokra vonatkozik, és nem a helyes irányról eltérni, a vezetők felelősségét korlátozva. 

Előző cikk   Következő cikk    Nyomtatás    Küldés
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből az ágazat híreiről!

E-mail címe:

Címkék
mnb (122), megtakarítás (103), kgfb (101), díjbevétel (98), öngondoskodás (95), nyugdíj (91), életbiztosítás (78), mabisz (76), fogyasztóvédelem (65), bank (62), katasztrófa (60), eu (53), viszontbiztosítás (52), lakásbiztosítás (51), generali (50), gépjármű-biztosítás (48), felmérés (46), ingatlancom (46), elemzés (46), pszáf (44), szolvencia (43), utasbiztosítás (43), biztosítás (42), káresemény (41), kutatás (41), ksh (40), hitelezés (39), lakásár (34), nem-életbiztosítás (34), bírság (34), casco (31), swiss re (31), baleseti adó (30), románia (30), munich re (28), egészségbiztosítás (28), viharkár (28), kockázat (27), lakáshitel (26), bankraciohu (25), hitel (24), felelősségbiztosítás (24), klímaváltozás (24), reálhozam (23), építőipar (22), brexit (22), k&h (22), befektetés (22), allianz (22), union (20), hitelminősítő (20), groupama (20), konferencia (20), természeti katasztrófa (19), aegon (19), gdp (19), nyereség (19), devizahitel (18), roland berger (18), fintech (18), eiopa (18), kiberbiztonság (17), kkv (17), egészségügy (17), ingatlan (17), vagyonbiztosítás (17), ngm (17), eurostat (17), csalás (17), kína (17), növekedés (16), pénzügyi szektor (16), felvásárlás (16), magánnyugdíj (16), autó (16), balesetbiztosítás (16), uniqa (15), nyugdíjbiztosítás (15), digitalizáció (15), cig pannonia (14), nem-élet biztosítás (14), fbamsz (14), cea (14), ing (14), jelentés (14), baleset (14), turizmus (14), eb (14), genertel (13), gépjármű (13), tőkemegfelelés (13), használtautó (13), innováció (13), k&h biztosító (12), telematika (12), stressz-teszt (12), ingatlanpiac (12), lakásépítés (12), axa (12), gépjármű biztosítás (12), hamisítás (11), nn (11), kárigény (11), árvíz (11), usa (11), alkusz (11), hamisítás elleni nemzeti testület (11), hent (11), groupama biztosító (11), insurtech (10), cig pannónia (10), aviva (10), hurrikán (10), munkanélküliség (10), villámkár (10), lakáspiac (10), s&p (10), generali csoport (10), gazdasági növekedés (10), vig (9), bankkártya (9), profit (9), kiberbűnűzés (9), moodys (9), infláció (9), csok (9), otp bank (9), gki (9), kiberbűnözők (9), tanulmány (9), pwc (8), adó (8), deloitte (8), pénztár (8), kórház (8), oecd (8), erste (8), netriskhu (8), autóipar (8), nav (8), verona (8), mobil (8), kötvény (8), eredmény (8), alulbiztosítás (8), betörés (8), ügynök (8), netrisk (8), bamosz (8), közvetítő (8), adósság (8), biztosítási piac (8), kiberbiztosítás (7), államkötvény (7), vihar (7), union biztosító (7), online (7), fejlesztés (7), ey magyarország (7), otp (7), eset (7), kaszab attila (7), önvezető autó (7), 4life direct (7), vagyon (7), startup (7), mkb (7), akvizíció (7), fitch (7), lengyelország (7), buszbaleset (7), lakás (7), kpmg (7), hitelfelvétel (7), hitelminősítés (6), hannover re (6), vienna life (6), felügyelet (6), határidő (6), kár (6), allianz hungária (6), nyugdíjpénztár (6), agrárbiztosítás (6), munkahely (6), bróker (6), előrejelzés (6), állami támogatás (6), végtörlesztés (6), lakástakarék (6), görögország (6), csőd (6), gdpr (6), köbe (6), nemzeti agrárgazdasági kamara (6), budapest (6), négyzetméterár (6), adatvédelem (6), megújuló energia (6), idegenforgalom (6), készpénz (6), fagykár (6), unit-linked (6), cafeteria (6), unicredit (6), jövedelem (6), közvetítés (6), szerződési jog (5), nyesz (5), hozam (5), logisztika (5), am best (5), big data (5), államadósság (5), munkaerőhiány (5), idd (5), lakossági megtakarítás (5), gfk (5), gender direktíva (5), ingatlanár (5), signal (5), biztosítási szektor (5), elektromos autó (5), albérlet (5), fizetés (5), közlekedés (5), világbank (5), cig (5), black friday (5), lízing (5), bankráció (5), ajánlás (5), osztalék (5), mezőgazdaság (5), kötelező (5), éghajlatváltozás (5), síbiztosítás (5), értékpapírosítás (5), nn biztosító (5), cafetéria (4), juttatás (4), otp nyugdíjpénztár (4), nfm (4), végtörlesztésl (4), tbsz (4), qbe (4), jégkár (4), thm (4), duna house (4), fogyasztás (4), iot (4), vienna life biztosító (4), atradius (4), mobilfizetés (4), bdo (4), green holiday (4), tállai andrás (4), uniqa biztosító zrt (4), magán nyugdíjpénztár (4), századvég (4), insurance europe (4), pandurics anett (4), önkéntes nyugdíjpénztár (4), ügyfélélmény (4), ipari termelés (4), mastercard (4), belföldi turizmus (4), euroövezet (4), vienna insurance group (4), fhb (4), közúti baleset (4), szlovákia (4), drágulás (4), betegség (4), birság (4), kártérítés (4), internet (4), ingatlanbiztosítás (4), biztosításközvetítés (4), díjfizetés (4), szabályozás (4), elnök (4), oktatás (4), iais (4), biztosító (4), állampapír (4), aon benfield (4), összeolvadás (4), foglalkoztatottság (4), adókedvezmény (4), aon (4), válság (4), posta (4), kárhányad (4), lloyds (4), életbiztosítás nem-élet biztosítás (4), m&a (4), k&h biztos jövő index (3), amerika (3), viszontbiztosító (3), kiskereskedelem (3), szállodaépítés (3), cig pannónia biztosító (3), eladás (3), magyarország (3), áremelkedés (3), jogsértés (3), nak (3), jelzáloghitel (3), eredmények (3), webáruház (3), európai bizottság (3), blokklánc (3), lakáhitel (3), uber (3), zurich (3), limra (3), online kereskedelem (3), okostelefon (3), utazás (3), mesterséges intelligencia (3), vienna (3), telenor (3), gilyén ágnes (3), mi (3), használtautó-import (3), fogyasztási hitel (3), németország (3), anglia (3), aaa auto (3), cib (3), mabisz konferencia (3), veronai buszbaleset (3), n26 (3), nyaralás (3), intrum justitia (3), lakáseladás (3), it (3), alapkezelő (3), pénziránytű alapítvány (3), munkabér (3), pályázat (3), gépjárműpark (3), népesség (3), hitelintézeti szemle (3), gyógyszer (3), datahouse (3), karácsony (3), 2017 (3), mge (3), interjú (3), személyi kölcsön (3), átlagéletkor (3), drón (3), elektromobilitás (3), budapest bank (3), befektetési alapok (3), mikrobiztosítás (3), költségvetés (3), részvény (3), import (3), ingatlanértékesítés (3), integráció (3), egészségpénztár (3), export (3), létszámbővítés (3), bankbiztosítás (3), uniqa biztosító (3), biztonság (3), lakossági hitel (3), biztosítási díj (3), klímavédelem (3), prognózis (3), k&h bank (3), carsharing (3), újautó-eladás (3), psd2 (3), zöld kártya (3), autómegosztás (3), facebook (3), szolvencia ii (3), y generáció (3), alulbiztosított (3), erste biztosító (3), cp contact (3), nemzetgazdasági minisztérium (3), trenkwalder (3), európai unió (3), orvoshiány (3), jármű (3), minimálbér (3), leépítés (3), online vásárlás (3), kh (2), időjárás (2), magánegészségügyi szolgáltatás (2), mentőcsomag (2), tesla (2), baker tilly hungária (2), nrc marketingkutató és tanácsadó kft (2), luxemburg (2), úti cél (2), automatizáció (2), eljárás (2), posta biztosító (2), lakástűz (2), helyettesítési ráta (2), kerékpár (2), eladósodás (2), vállalkozás (2), tűzkár (2), törlesztés (2), adóbevallás (2), microsoft (2), hiány (2), tűzesetek (2), dimenzió egyesület (2), gvh (2), oroszország (2), munkaerő (2), dublin (2), informatika (2), portfoliohu konferencia (2), cyber (2), e-kereskedelem (2), aig (2), green holidays (2), önvezető autók (2), dízelautó (2), alapkamat (2), waberer (2), népességfogyás (2), kátyúkár (2), develor (2), szerződéses feltétel (2), lakásárak (2), kínai biztosítási szektor (2), fundamenta (2), abi (2), törlesztőrészlet (2), gyorsjelentés (2), zsarolóvírus (2), toyota (2), átlagjövedelem (2), szerződés (2), betét (2), webkereskedelem (2), pioneer (2), pew research center (2), lakástakarékpénztár (2), imf (2), who (2), hitelkártya (2), mezőgazdasági biztosítás (2), teszt (2), magyar lízingszövetség (2), pzu (2), kamat (2), theresa may (2), bdo magyarország (2), európa (2), magyar bankszövetség (2), muisz (2), kárbejelentés (2), ovb (2), pénz7 (2), orfk (2), gazdaság (2), unsar (2), paypal (2), fhb csoport (2), litvánia (2), atm (2), társadalombiztosítás (2), háztartás (2), erste bank (2), magán egészségügyi ellátás (2), omnibus (2), kiadás (2), bruttó átlagkereset (2), németh dávid (2), revolut (2), átlag jövedelem (2), kedvezményes áfa (2), ipar (2), újlakás-építés (2), lopás (2), egyesülés (2), társasház (2), környezetvédelem (2), szegénység (2), etikus életbiztosítás (2), korrupció (2), felszámolás (2), bíróság (2), díjnövekedés (2), dróntörvény (2), bankbetét (2), bnp paribas cardif (2), cig emabit (2), bnp paribas cardif biztosító (2), ey (2), adatkezelés (2), nemzeti fogyasztóvédelmi hatóság (2), biztosítótársaság (2), robot (2), bankfiók (2), ingatlannethu (2), fogyasztóvédelmi index (2), kiberbűnözés (2), versenytörvény (2), üvegházhatás (2), egyszerű bejelentés (2), biztosítás és kockázat (2), blockchain (2), eu-támogatás (2), agglomeráció (2), deloitte magyarország (2), mobiltelefon (2), eu-átlag (2), piac (2), kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (2), táppénz (2), deficit (2), készház (2), cotar (2), díj (2), szÉp-kártya (2), agrár (2), coface (2), terror (2), blokkchain (2), unió (2), magyar nemzeti bank (2), kid (2), gépjárműpiac (2), ausztria (2), olasz (2), járműbiztosítás (2), díjemelkedés (2), Általános egészségbiztosító (2), élelmiszer (2), nagyváros (2), social media (2), start-up (2), gépjármű-értékesítés (2), piaci részesedés (2), régió (2), halálozás (2), biztositashu (2), okos szemüveg (2), okos telefon (2), upc (2), vodafone (2), áfa-csökkentés (2), aegon magyarország (2), gyógyturizmus (2), román (2), házasságkötés (2), ügyfélszolgálat (2), airbnb (2), bevándorlás (2), gyorshajtás (2), mkb-pannónia (2), olaszország (2), miniszterelnökség (2), ukrajna (2), várható élettartam (2), hr (2), áfa (2), bűncselekmény (2), flottabiztosítás (2), generali-providencia (2), díjnavigátor (2), enet (2), flotta (2), garancia (2), ferma (2), panaszkezelés (2), életszínvonal (2), marketing (2), egészség (2), fejlődő országok (2), világgazdasági fórum (2), technológia (2), támogatás (2), bulinegyed (2), fogyasztói ár (2), kárérték (2), bizalom (2), külföldi munkavállalás (2), munkaerőpiac (2), accenture (2), egészsébiztosítás (2), kátyú (2),  (2), eub (2), forint (2), kölcsön (2), értékesítés (2), lakossági fogyasztás (2), deviza (2), új lakás (2), bérleti díj (2), átlagkereset (2), földrengés (2), díjak (2), bankszámla (2), szigorítás (2), thomas hladky (2), windisch lászló (2), davos (2), clb (2), astra (2), biztos jövő index (2), életjáradék (2), autóbérlés (2), nyugdíj-biztosítás (2), euróövezet (2), autóeladás (2), dimenzió (2), cselekvési terv (2), használtautó-eladás (2), közösségi finanszírozás (2), dimenzió biztosító (2), árfolyamgát (2), ajándék (2), rekord (2), capital economics (2), hosszú hétvége (2), környezettudatosság (2), határidők (2), kampány (2), fenntarthatóság (2), használt autó (2), ipsos (2), terrorfenyegetettség (2), bankszektor (2)
Rendezvényajánló
GDPR-EU-adatvédelmi rendelet - Minden cég életét, pénztárcáját érintő változás
Időpont:
2017.12.07 - 2017.12.07
Helyszín:
Budapest, Sugár Üzletközpont Rendezvénykomplexum, 1148 Örs vezér tere 24. (Mozi bejárat 2. emelet)
további információk